aardgas aardolie biobrandstoffen
bruinkool carbonisatie delfstof
duurzame energie duurzame ontwikkeling ecologische voetafdruk
energiebron fossiele brandstoffen geografie
geothermische energie grondstof hernieuwbare hulpbronnen
hongersnood kernenergie niet-hernieuwbare hulpbronnen
ondervoeding poreus gesteente steenkool
voedselschaarste waterkracht windenergie wordt
zonne-energie
Energiebronnen uit biologisch materiaal, bijvoorbeeld snoeiafval. Een brandstof die is ontstaan plankton. Een vluchtige brandstof die vrijkomt bij het ontstaan van steenkool en aardolie.
Grondstof die uit de aarde wordt gehaald. De omzetting van organisch materiaal in koolstof onder hoge temperatuur en hoge druk. Zachte, donkerbruine brandstof (vette steenkool) die tot 75% koolstof of energie bevat.
Een getal dat laat zien hoeveel ruimte nodig is om alles wat je gebruikt te produceren en al het afval dat je maakt te verwerken. Het vervangen van niet-hernieuwbare hulpbronnen door hernieuwbare hulpbronnen. Energie die hernieuwbaar is zonder dat er afvalstoffen vrijkomen.
Beschrijving van de aarde, oftewel aardrijkskunde. Energiebronnen die zijn ontstaan uit resten van planten en dieren. Een natuurlijke hulpbron die zorgt voor energie: beweging of warmte.
Hulpbronnen die we telkens opnieuw kunnen gebruiken als we er zuinig mee omgaan, zoals zeeën, water, bossen en landbouwgrond. Onbewerkt materiaal om iets van te maken of fabriceren, Energie uit aardwarmte.
Grondstoffen, brandstoffen en mineralen die op kunnen raken, omdat er maar een beperkte hoeveelheid van is. Energie die wordt opgewekt door het splijten van uranium in een kernreactor. Als een grote bevolkingsgroep gedurende een langere periode een extreem tekort aan voedsel heeft.
Zwarte, harde delfstof die meer dan 75% koolstof of energie bevat. Gesteente met kleine holtes waarin aardolie en aardgas opgeslagen kan worden. Als iemand langere tijd een tekort aan belangrijke voedingsstoffen heeft.
Energie die wordt opgewekt met windturbines. Energie die wordt opgewekt door stromend water. Een tekort aan voedsel als gevolg van onvoldoende voedselproductie of te hoge prijzen.
Energie die wordt opgewekt met zonnestraling, bijvoorbeeld met zonnepanelen.